Sydafrika

Sydafrika har en mycket rik historia som går tillbaka till människans tidigaste civilisationer. Landet ligger i södra afrika, med Botswana i norr och Zimbabwe i öster.

Landet har en befolkning på över 52 miljoner människor, välutvecklad infrastruktur, med South African Airways som betjänar många direktflyg till olika länder. Sydafrika har en av de största ekonomierna i Afrika och anses vara en mellanmakt på den globala arenan.

Fakta om Sydafrika

Landets namn på EngelskaSouth Africa
Area (km²)1,219,090
Försvarsmaktens storlek80,000
Landskod27
Huvudstad/största stadPretoria
ValutakodZAR
Födelseantal (per 1000)20.5
Fertilitetsgrad2.4
Spädbarnsdödlighet (per 1000)28.5
Förväntad livslängd63.9
Minimilön (USD)
Läkare per tusen1
Befolkning58,558,270
Total skattesats (%)29
Arbetslöshet (%)28

Historia

Sydafrikas historia är fylld av krig, hungersnöd, naturkatastrofer, sjukdomsutbrott och regeringar som förändrar. Sydafrika har haft ett tumultartat förflutet som i hög grad bidragit till hur det skulle forma sig till dagens land av mångfald och acceptans av alla människor oavsett ras eller kön. Sydafrika har upplevt ett antal inbördeskrig, apartheidtiden och storpolitisk oro i sin historia som har bidragit till att skapa dagens sydafrikanska kultur

Difaqane anses vara Sydafrikas första stora krigsperiod där många människor förlorade sina liv till våld eller hungersnöd från 1815–1840. Zulu-ledaren Shaka Zulu var ansvarig för många av Sydafrikas dödsfall under denna tidsperiod. Difaqane öppnade också Sydafrika för europeisk kolonisering som för alltid skulle förändra Sydafrikas historia och kultur

Det andra Anglo-Boer-kriget anses vara Sydafrikas mest förödande krig i hela sin historia, där mer än 100 000 människor dog mellan 1899 och 1902. Sydafrikansk kultur har aldrig varit densamma efter detta krig, där sydafrikaner kämpade för sina rättigheter mot brittiskt styre

Apartheid-eran i Sydafrika anses ha varat från 1948-1994 och var en tid av segregation som påverkade Sydafrikas historia för alltid. De svarta i söder behandlades orättvist under dessa år, vilket fick Sydafrika att uppleva en hel del oroligheter och våld. Sydafrikanerna ville ha fred, jämlikhet och ett slut på apartheidlagarna.

Sydafrikas flagga

Sydafrikas flagga

Befolkning

Sydafrika är en nation med över 50 miljoner människor. Sydafrikaner består av många olika etniska grupper och raser, inklusive svarta sydafrikaner (76%), vita sydafrikaner (11%), färgade sydafrikanska (80%) asiatiska sydafrikaner (<0,25%).

Religion i Sydafrika

Sydafrika har en rik religiös historia som ofta förbises. Sydafrikanska folket är ungefär 80 procent kristet, vilket inkluderar många samfund av kristendomen som romersk katolicism och holländska reformerade kyrkor. Resten har traditionella religioner eller är ateister/agnostiker.

Landet har också betydande mängder judisk, muslimsk, hinduism, sikhismmigration till landet för att arbeta eller studera. Sydafrika har också en historia av apartheid, som tvingade svarta afrikaner att skilja sig från det vita sydafrikanska samhället och uppleva diskriminering som deltidsmedborgare i många år.

Sydafrika har många platser för tillbedjan, inklusive South African Jewish Museum och Holocaust Centre, som är dedikerade till att bevara historien om sydafrikaner som dödades under andra världskriget.

Landets rika religiösa historia lockar människor från hela världen för studie- eller pilgrimsfärdsändamål och landet är en av de tio mest populära platserna för kristen pilgrimsfärd.

Politiskt system i Sydafrika

Sydafrika har ett flerpartisystem med demokratiska val. Sydafrikaner kan vid 18 års ålder rösta för att politiska partier och företrädare i deras region ska vara involverade i såväl lokala som nationella politiska.

Sydafrikaner kan också rösta vid 16 års ålder för sydafrikanska nationella ungdomskommitténs medlemmar. Sydafrika använder ett proportionellt röstningssystem som baseras på antalet röster per parti. Sydafrikaner kan också rösta på proportionella ledamöter i representantkommittén som ansvarar för att företräda vissa regioner i Sydafrikas nationalförsamling.

Den sydafrikanska regeringen har tre grenar: lagstiftande, verkställande och rättsliga grenar där lokala myndigheter också är involverade i politiska processer. Sydafrika är också involverat i många globala organisationer som FN, Afrikanska unionen och BRICS.

Sydafrika

Utrikespolitik och militär

Sydafrikas militär rankas som den bästa i Afrika och bland en av de bästa i världen. Sydafrikas nationella försvarsmakt skapades genom en parlamentsakt den 22 november 1993, efter Sydafrikas första nationella val efter apartheid och trädde i kraft 1994.

Den sydafrikanska regeringen var tvungen att reformera sina väpnade styrkor på grund av Sydafrikas nyfunna status som republik, med den senaste reformen av dess väpnade styrkor 1994. Sydafrikas militär spelar en nyckelroll i Sydafrikas utrikespolitik, där Sydafrikas president Jacob Zuma säger att ”vår försvarsstyrka inte bara är ett instrument för att skydda våra medborgare och gränser. Det bidrar också positivt till fred runt om i världen.”

Landet har spelat en viktig roll i FN:s fredsbevarande uppdrag och skickat kontingenter till Haiti (1993), Bosnien och Hercegovina (1995), Demokratiska republiken Kongo (1997), Libanon (2006) och Darfur, Sudan. Sydafrikas nationella lag om kontroll av konventionella vapen innehåller riktlinjer för vapenexport och upphandling av utländska vapen

Sydafrika har en av de högsta nivåerna av militära utgifter i världen och spenderar mer än Sydkorea och Saudiarabien (per capita).

Under 1960–1970-talet sökte Sydafrika nära band med andra vita sydafrikanska nationer (som Rhodesia) för handelsändamål, men också för att få inflytande med väst. Sydafrikas investeringar i grannländer har gett föga strategisk nytta. I stället blev Sydafrika ytterligare isolerat diplomatiskt och ekonomiskt från andra länder under denna tid på grund av omfattande internationellt fördömande av apartheid.

Ekonomi

Sydafrika har en stark ekonomi som är välbalanserad mellan jordbruks-, industri- och tjänstesektorerna. Den sydafrikanska valutan är sydafrikanska Rand (ZAR).

Den sydafrikanska ekonomin brukade vara mycket beroende av gruvdrift, men diversifieringspolitiken som genomfördes 1994 ledde till ekonomisk tillväxt och minskat beroende av gruvdrift. Landets största export inkluderar guld, diamanter, andra metaller och mineraler, jordbruksprodukter och sydafrikanska kläder. Sydafrikas bruttonationalprodukt (BNP) är 400 miljarder USD från och med 2016.

Social situation

Läs- och skrivkunnigheten i Sydafrika är mycket låg, delvis på grund av demånga sydafrikaner som är analfabeter. Regeringen har sagt att de planerar att förbättra utbildningen i Sydafrika för både vuxna och barn för att hjälpa till med läs- och skrivkunnighet.

För närvarande spenderar Sydafrika cirka sju procent (av sin BNP) per år på offentlig utbildning – mer än vad både USA och Kanada spenderar.

Ett sydafrikanskt barn kommer sannolikt att gå i skolan i 13 år, med en stor andel av de barn som går i landsbygdsskolor som har få resurser tillgängliga som böcker eller skrivbord. Antalet svarta sydafrikaner som gick i gymnasiet fördubblades under de senaste tjugofem åren medan inskrivningsfrekvensen bland vita sydafrikaner har förblivit densamma. Sydafrikas utbildningssystem är fortfarande segregerat på grund av sin historia med apartheid, men det finns planer på att ändra på det i framtiden.

Födelsetalen i Sydafrika är för närvarande 18,51 födda per 1000 personer, vilket har orsakat en ökning av Sydafrikas befolkning med en procent varje år.

Sydafrika har en hög spädbarnsdödlighet jämfört med andra länder, men sydafrikanens förväntade livslängd är högre än den var 1990 vid 60,32 års ålder för män och 64,36 för kvinnor.

Kultur

Musiken och konsten i Sydafrika skiljer sig mycket från andra länder i världen. Den mest kända författaren är J.M. Coetzee med många romaner och noveller, inklusive hans kritikerrosade verk, Disgrace som vann Bookerpriset 1999 för litteraturarbete det året, Michael K:s liv och tider publicerades efter att denna roman 1983 av Penguin Books blev populär över hela världen.

Sydafrikansk kultur är unik, med den mångfald som finns i dess regioner och folk på grund av landets långa historia av kolonialism. Landet har 11 officiella språk som är afrikaans, engelska, Ndebele, norra Sotho, södra Sotho (Sesotho), Swazi (Swati), Tsonga/Shangaan, Tswana, Venda, Xhosa och Zulu.

Sydafrika har det högsta antalet Nobelpristagare i Afrika samt har en lång lista över kända författare, musiker och artister som William Fyfe (författare), Breyten Breytenbach (poet), Miriam Makeba (sångare/låtskrivare),

De mest populära sporterna i Sydafrika är fotboll, rugby och cricket. Sydafrikaner älskar att festa på helgerna där de firar med vänner genom att dricka öl på braais (grillar).

Sydafrika

Sydafrikas huvudstad

Pretoria är Sydafrikas rättsliga huvudstad. När Sydafrika blev en demokrati 1994 valdes Pretoria som formellt säte för båda parlamentshusen och den federala administrationen, men Kapstaden förblir Sydafrikas lagstiftande huvudstad. Staden har en stor svart medelklass och har Sydafrikas mest utbildade arbetskraft.

Staden är hem till det största engelsktalande universitetet i Sydafrika, som lockar internationella studenter från hela Sydafrika såväl som grannländer som Zimbabwe. Pretoria är också värd för ett universitet i Pretoria med flera campus i hela Sydafrika, inklusive ett vid South African National Space Agency i Hartebeeshoek.

Huvudstaden har en stor och mångsidig detaljhandelssektor med allt från mamma-och-pop-butiker till gallerior och kedjebutiker som Pick ’n’ Pay, Foschini Group, Woolworths South Africa (SA), Game, Dion Wired, etcetera

Pretoria är Sydafrikas diplomatiska huvudstad och är värd för många ambassader och internationella företag. Staden har Sydafrikas viktigaste flygtransportnav med Waterkloof Air Force Base som används för både inrikes och internationella flygningar.

Rulla till toppen